In de Zeeuwse wateren komen diverse soorten kwallen voor. De meeste kwallen zijn onschadelijk voor mens en dier. Na aanraking van de Japanse Kruiskwal kun je wel klachten krijgen.

Hoe ziet de Japanse Kruiskwal er uit?

De Japanse kruiskwal (Gonionemus vertus) is ongeveer twee centimeter groot. De naam van de kwal is afgeleid van het kruisje dat je op de kwal ziet. Aan de rand van zijn lichaam heeft de kruiskwal korte tentakels. De kruiskwal is vooral te vinden in gebieden met veel waterplanten, zoals wieren en zeegrasvelden. De kwal kan steken met zijn tentakels (netelen). (Zie afbeelding bovenaan deze pagina.)

www.zwemwater.nl

Op www.zwemwater.nl vind je alle zwemlocaties in Zeeland. Op deze website word je op de hoogte gehouden van de zwemwaterkwaliteit. Ook de aanwezigheid van kruiskwallen op zwemlocaties staat op deze website.

Wat voor klachten kun je krijgen?

Bij aanraking van de kruiskwalletjes ontstaat jeuk, prikkeling en een rode huid. Heb je last van overgevoeligheid? Dan kan je huid heftiger reageren.

Wat moet je doen bij een kwallensteek?

  • Raak de aangedane plek niet aan. De eventueel op de huid achtergebleven neteldeeltjes, kunnen nog steeds gif afscheiden. Dus niet wrijven of krabben. Spoel na met zeewater, om eventueel achtergebleven neteldeeltjes zoveel mogelijk weg te spoelen.
  • Indien klachten aanhouden kun je gedurende circa 20 minuten een kompres aanbrengen van handwarm water (45 graden). Dit geeft verlichting van de klachten. Gebruik zo nodig een jeukstillende crème. Er zijn verschillende middeltjes bij de apotheek/drogist te koop (zoals After Bite, Prikweg en Azaron). Let wel op eventuele overgevoeligheid voor deze middelen.
  • Neem bij hevige jeuk, zwelling of aanhoudende klachten contact op met je huisarts. Bij een acute, ernstige allergische reactie bel je 112.

Meer informatie?

Bekijk de Nederlandse informatiefolder over de Japanse oester en Japanse kruiskwal voor meer informatie. De folder is ook beschikbaar in Engels en Duits:

Contactformulier Milieu & Gezondheid

Neem voor vragen contact op met de afdeling Milieu & Gezondheid van GGD Zeeland via onderstaand contactformulier. Wij streven er naar om op jouw vraag of klacht binnen drie dagen te reageren. Je kunt ook bellen met 0113 – 249 400.