Wat zijn de klachten bij schurft?
Bij schurft kun je last krijgen van:
- jeuk
- blaasjes
- rode bultjes
De jeuk wordt veroorzaakt door een afweerreactie op de aanwezigheid van de mijt. Ook kun je kleine gangetjes, blaasjes en rode bultjes op de huid krijgen. Deze zijn vooral te zien tussen de vingers, op de polsen en voeten. Als iemand besmet raakt kan het 2 tot 6 weken duren voordat de jeuk begint.
Hoe krijg je schurft?
Schurft is een besmettelijke ziekte. Mensen krijgen het door de schurftmijt. Dit is een erg klein beestje dat je niet kunt zien met het blote oog. De mijt graaft gangetjes in de huid en legt daar eitjes.
Schurft komt vaker voor onder groepen mensen die dicht op elkaar leven. Je kunt besmet raken door contact met de huid van iemand die schurft heeft. Dat contact moet langer dan 15 minuten zijn. Bijvoorbeeld:
- Een besmet persoon helpen met wassen en aankleden
- In hetzelfde bed slapen met iemand die besmet is
Je kunt ook besmet raken als:
- Je kleding aantrekt van een besmet persoon
- Een knuffel gebruikt van een besmet persoon
- Een muts of bijvoorbeeld sloffen gebruiken van een besmet persoon
Het hebben van schurft heeft niks te maken met een slechte hygiëne, het kan iedereen overkomen.
Ik denk dat ik schurft heb, wat nu?
Denk je dat jij, of iemand anders in je gezin of huis schurft heeft? Maak dan een afspraak bij je huisarts. Heb je schurft en denk je dat je iemand anders besmet hebt? Vertel het dan aan hem of haar en zeg dat hij/zij naar de huisarts moet gaan.
Hoe lang is iemand besmettelijk?
Iemand met schurft is besmettelijk zolang er mijten en eitjes van mijten in de huid zitten. Wordt iemand behandeld tegen schurft? Dan is hij 12 uur na de behandeling niet meer besmettelijk.
Wat is de behandeling bij schurft?
Schurft gaat niet vanzelf over. Ga bij klachten die wijzen op schurft naar de huisarts. Een behandeling met zalf of tabletten is nodig om de mijt te doden. De huisarts kan een recept voor deze crème of tabletten uitschrijven. De crème of tabletten helpen alleen als je ook jouw kleren en beddengoed goed wast.
Heeft er iemand in je gezin schurft? Dan moet iedereen in het gezin twee keer mee behandeld worden. Dit geldt ook voor huisgenoten. Ook als ze geen klachten hebben. Iedereen moet op dezelfde dag behandeld worden.
Maatregelen in huis
De behandeling van schurft vraagt voorbereiding. Je leest het in deze folder waarin de behandeling beschreven staat.
Naast de behandeling met crème of tabletten zijn er bepaalde maatregelen die genomen moeten worden om de schurftmijt uit je huis te krijgen. Alle kleding en beddengoed moet bijvoorbeeld tegelijkertijd worden gewassen op 60 graden. Je kunt kleding of beddengoed ook luchten: bewaar het minimaal 72 uur in een afgesloten plastic zak op kamertemperatuur. De mijt kan namelijk niet leven zonder de mens. Na 72 uur gaat de mijt dood zonder menselijk contact.
Is thuisblijven nodig?
- Een kind met schurft kan na de behandeling weer naar de kinderopvang of naar school.
- Heeft je kind schurft? Vertel het dan aan de leidster of de leerkracht. Zij kunnen in overleg met GGD andere ouders informeren. Ouders kunnen dan letten op de klachten van schurft bij hun kind. Soms zijn extra maatregelen op het kindercentrum of op school nodig.
- Een volwassene kan na de behandeling weer gaan werken of naar studie/school.
- Werk je in de zorg of met kleine kinderen? Dan moet je eerst overleggen met de je werkgever of met de bedrijfsarts voor je weer gaat werken.
Hoe voorkom ik schurft?
Er is geen vaccinatie en er zijn geen medicijnen tegen schurft. Je kunt wel op de volgende dingen letten:
- Gebruik geen ongewassen kleding of beddengoed van een ander
- Vermijd lichamelijk contact met iemand die schurft heeft
Vragen
Heb je vragen over schurft of de behandeling ervan of welke mensen behandeld moeten worden? Neem contact op met de afdeling Infectieziektenbestrijding via nummer 0113-249489 (op werkdagen tussen 8.30-17.00u). Of via infectieziekten@ggdzeeland.nl .