Gedurende de periode dat je kind opgroeit heb je contact met de Jeugdgezondheidszorg van de GGD. De eerste vier jaar vindt dit contact met name plaats bij het consultatiebureau, door een team dat gespecialiseerd is in de zorg van nul tot vierjarige kinderen. We werken bij de GGD met vaste contactmomenten. Wanneer dat gewenst is voeren wij het Rijksvaccinatieprogramma uit.

De eerste 14 dagen

In de eerste 14 dagen na de bevalling komen wij twee keer bij je thuis op bezoek.

  • Na 4 à 7 dagen krijgt je kindje een hielprik en een gehoorscreening. Hiervoor komt een medewerker van de GGD bij jou thuis. Lees meer informatie over de hielprik en meer informatie over een gehoorscreening.
    Ben je benieuwd hoe de gehoorscreening en de hielprik worden uitgevoerd? Heleen laat het zien in onderstaand filmpje.
  • Na 10 à 14 dagen komt de jeugdverpleegkundige op bezoek. De jeugdverpleegkundige bespreekt de zwangerschap, de bevalling, de thuissituatie en hoe het gaat met moeder en kind. Tijdens dit bezoek kun je ook al je vragen en opmerkingen kwijt.

Je krijgt van ons de GroeiGids 0-4 jaar. Hierin staat belangrijke informatie over de gezondheid en de ontwikkeling van je kind. Via www.mijnkinddossier.nl kun je de groei en ontwikkeling van je kind eenvoudig bijhouden en bewaren

Vaccinaties en onderzoek

Alle kinderen in Nederland worden gratis ingeënt volgens het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Zo proberen we de jeugd zoveel mogelijk te beschermen tegen de meest voorkomende infectie- en kinderziekten. De eerste vier jaar ontvangt je kind de vaccinaties op het consultatiebureau. Je krijgt vanzelf een uitnodiging thuisgestuurd. 

Ook kijken we samen naar de gezondheid, groei en ontwikkeling van je kind. We bieden ondersteuning bij opvoeden en opgroeien. Via mijn kinddossier kun je afspraken inzien of verzetten en de groei en ontwikkeling bijhouden en bewaren.

De jeugdverpleegkundigen en artsen werken op diverse locaties in heel Zeeland. Dit kan op een consultatiebureau zijn, op een school of tijdens een bezoek bij je thuis.

Bekijk een overzicht van alle consultatiebureaus in jouw gemeente. 

Afspraak maken of wijzigen

Maandag t/m vrijdag 08.30 – 17.00 uur via telefoonnummer 0113 – 249315. 

Wijziging contactmomenten

Helaas raakt de landelijke schaarste aan jeugdartsen ook Zeeland. Om die reden zijn wij genoodzaakt om tijdelijk wijzigingen (in overleg met de inspectie) door te voeren in onze dienstverlening. Het contactmoment van 6 maanden komt per 1 januari 2022 te vervallen en het contactmoment 3,9 jaar wordt in het vervolg uitgevoerd door de jeugdverpleegkundigen, tenzij een artsenconsult noodzakelijk is.

Vragen aan de jeugdverpleegkundige rondom de gezondheid van uw kind

Als ouder/verzorger kun je bellen naar één centraal nummer voor vragen aan de jeugdverpleegkundige. Het nummer is 0800-0096 en is dagelijks bereikbaar (maandag t/m vrijdag) van 09.00 – 10.30 uur.

Veelgestelde vragen

Hoe moet ik het navelstompje verzorgen?

In de buik is je baby met de moeder verbonden via de navelstreng. Deze is na de bevalling afgeklemd en doorgeknipt, het restant is wat nat en gelig van kleur. Het navelstompje moet in de eerste tijd na de bevalling genezen en valt er uiteindelijk af. Je verzorgt het navelstompje als volgt:

  • Was voor je het stompje gaat verzorgen je handen met water en zeep;
  • Was het stompje eenmaal daags met water;
  • Dep het na het schoonmaken goed droog met een schone hydrofiele luier;
  • Probeer ervoor te zorgen dat de luier van je baby niet over het stompje zit, lukt dat niet zorg er dan voor dat je de luier niet te strak dichtmaakt;
  • Zorg ervoor dat je baby loszittende en ademende kleding draagt.

Het navelstompje droogt in, verschrompelt en krimpt na verloop van dagen. Het kleurt steeds donkerder en valt er na 5 tot 14 dagen vanzelf af.

Probeer het stompje er niet sneller af te trekken, het valt er vanzelf af wanneer het volledig is ingedroogd. Wanneer het navelstompje vies begint te ruiken, de huid rondom rood en opgezet is of er wat pus op het stompje zit kan het zijn dat het stompje is ontstoken. Vraag in dat geval om raad bij je kraamverzorgster, verloskundige of huisarts.

Soms kan een stukje wild vlees achterblijven op de plek van de navelstomp. Meestal is dit een bolletje met een steeltje. Dit noemen we de navelgranuloom. Door dit stukje wild vlees blijft de navel vaak nat. Het is belangrijk om de navel droog en schoon te houden zodat het vanzelf kan genezen.

Wanneer het navelstompje niet vanzelf geneest

Een navelgranuloom gaat meestal vanzelf over voordat je baby 4 weken oud is. Maar het kan ook groeien. Dan kun je twee keer per dag deze stappen volgen. Dit gaat het makkelijkst als de baby slaapt. De meeste baby’s blijven erbij doorslapen en lijken er geen last van te hebben:

  1. Maak de navel deppend schoon met een wattenschijfje met lauw water;
  2. Droog de navel deppend af;
  3. Doe een mespuntje zout op het navelgranuloom;
  4. Dek de navel af met een gaasje;
  5. Dep de navel na 20 minuten met een wattenschijfje met lauw water;
  6. Droog de navel deppend af.

Na 2 tot 3 dagen wordt het granuloom kleiner en droger en verandert van kleur. Heel soms kan het een beetje bloeden. Dit is niet erg. Soms moet je een paar dagen langer blijven behandelen. De navel is genezen als er alleen nog gewone huid te zien is.

Helpt dit niet voldoende? Dan stipt de jeugdarts of jeugdverpleegkundige het granuloom aan met zilvernitraat. Na het aanstippen verschrompelt het granuloom. Soms is het nodig dit meerdere keren te herhalen. De huid rondom de navel wordt ter bescherming ingesmeerd met vaseline. Na afloop dekken we het af met een gaasje om vlekken in de kleren te voorkomen.

Na het aanstippen van de navel, is het belangrijk dat de navel 24u droog blijft. Je kindje mag dus niet in bad of onder de douche. Afhankelijk van de situatie kan worden afgesproken om de navel standaard nog een keer extra te laten controleren. Als dit niet is afgesproken is het belangrijk contact op te nemen met je eigen consultatiebureau wanneer de navel na enkele dagen nog steeds nat blijft.