Hitte en gezondheid
Is het lange tijd achter elkaar heel warm weer? Dan kun je last krijgen van:
- Moeheid, duizeligheid, problemen met concentreren.
- Hoofdpijn.
- Jeuk of huiduitslag.
- Kramp in je spieren.
- Misselijkheid.
- Flauwvallen.
Welke mensen krijgen snel last van hitte?
Elk jaar overlijden er in Nederland mensen aan de hitte. Dat zijn vooral mensen die kwetsbaar zijn. Houd kwetsbare mensen daarom extra in de gaten tijdens een hittegolf. Kwetsbare mensen zijn:
- Ouderen.
- Zieken.
- Mensen met overgewicht.
- Jonge kinderen.
- Mensen die alleen wonen.
- Bezoekers van een festival of ander evenement.
Wil je meer weten over wat je kunt doen als je last hebt van de hitte of om dit te voorkomen? Of over wanneer het te warm is om te sporten? Meer informatie op de website van GGD Leefomgeving.
Zonkracht
In periodes van warm weer is de zonkracht vaak ook hoger. De voorspelling van de zonkracht vind je op de website van het KNMI. Zonkracht is de hoeveelheid ultraviolette (UV) straling van de zon. UV-straling zorgt dat de huid verbrandt, sneller veroudert én kan op termijn huidkanker veroorzaken. Het aantal mensen dat huidkanker krijgt, stijgt veel sterker dan andere soorten kanker. De provincie Zeeland loopt helaas aan kop als het gaat om het aantal nieuwe gevallen van huidkanker.
Het is daarom belangrijk om verstandig om te gaan met de zon en jezelf en kinderen goed te beschermen:
- Zoek de schaduw op en blijf zoveel mogelijk uit de zon, vooral tussen 11 en 16 uur.
- Draag voldoende beschermende kleding en een zonnebril en/of zonnehoed.
- Smeer de onbedekte huid goed in met zonnebrandcrème (minimaal factor 30 en voldoende dik). Vergeet kwetsbare plekken zoals neus, oren en lippen niet. Herhaal dit iedere 2 uur en ook direct na het zwemmen of sporten.
Op de website van KWF Kanker Bestrijding is meer informatie te vinden over huidkanker en tips om je goed te beschermen tegen de zon.
Wat zijn de gezondheidseffecten van UV-straling?
De zon straalt ultraviolette straling (UV-straling) uit. Ook zonnebanken stralen UV-straling uit. Van UV-straling kun je huidkanker krijgen. Het is daarom belangrijk om verstandig te zonnen. Ben je een keer verbrand door de zon? Op dat moment raakt het DNA in je huidcellen beschadigd. En te veel DNA-schade kan leiden tot huidkanker. Hoe vaker en jonger iemand verbrandt, hoe groter de kans op huidkanker. Meer informatie over UV-straling lees je ook op de website van GGD Leefomgeving.
Contactformulier Milieu & Gezondheid
Neem voor vragen contact op met de afdeling Milieu & Gezondheid van GGD Zeeland via onderstaand contactformulier. Wij streven er naar om op jouw vraag of klacht binnen drie dagen te reageren. Je kunt ook bellen met 0113 – 249 400.