Asielzoekers verblijven op de COA-opvanglocaties zolang hun asielaanvraag wordt beoordeeld. Ook statushouders die nog geen huis in een gemeente hebben, wonen daar. De COA-opvanglocaties in onze regio staan op de website van het COA.
Hoe zijn de taken in de publieke gezondheidszorg geregeld?
GGD Zeeland zorgt voor de gezondheidszorg voor asielzoekers op basis van een afspraak tussen GGD GHOR Nederland, de organisatie van 25 GGD’s en GHOR-bureaus, en het COA. De zorg voor statushouders die in Zeeland wonen, is hetzelfde als voor andere inwoners van Nederland en valt onder de verantwoordelijkheid van de gemeente waar zij wonen.
Welke publieke gezondheidszorgtaken worden uitgevoerd op de COA-opvanglocaties?
- Jeugdgezondheidszorg (JGZ)
Een jeugdverpleegkundige, jeugdarts en/of verpleegkundig specialist volgen de groei en ontwikkeling van asielzoekerskinderen (tot 18 jaar) tijdens regelmatige controles. Dit helpt om gezondheidsproblemen te voorkomen of vroegtijdig op te merken. De JGZ zorgt ook voor de uitvoering van het Rijksvaccinatieprogramma. Asielzoekerskinderen krijgen vaccinaties om ernstige ziekten zoals difterie, bof, mazelen en polio te voorkomen. - Infectieziektenbestrijding en -preventie
GGD’en zorgen voor de preventie van infectieziekten, volgens de richtlijnen van het RIVM. Dit omvat het opsporen van contacten en het melden van infectieziekten zoals hepatitis B, mazelen, kinkhoest en tuberculose (tbc). Ook geeft de GGD het COA advies bij (mogelijke) uitbraken van infectieziekten. - Tuberculosebestrijding (tbc)
Asielzoekers uit landen waar tbc vaak voorkomt, worden bij aankomst in Nederland verplicht gescreend op tbc. De GGD nodigt asielzoekers en statushouders uit risicolanden elk half jaar uit voor een vrijwillige vervolg-screening gedurende de eerste twee jaar in Nederland. Als iemand tbc heeft, krijgt diegene behandeling en voert GGD Zeeland bron- en contactonderzoek uit. - Jaarlijkse hygiënecontrole in COA-opvanglocaties
GGD Zeeland voert elk jaar een hygiëne-inspectie uit in alle COA-opvanglocaties en rapporteert hierover aan het COA. Als de hygiëne niet goed is, worden maatregelen genomen. Ook geeft de GGD hygiëneadviezen en voorlichting aan COA-medewerkers en de medewerkers die de huisartsenzorg voor asielzoekers verzorgen. Verder inspecteert de GGD nieuwe COA-opvanglocaties vóór of binnen een maand na de opening. - Gezondheidsbevordering en -voorlichting
Gezondheidsbevorderaars van Publieke Gezondheidszorg Asielzoekers (PGA) geven voorlichting aan asielzoekers over gezondheidsrisico’s en hoe zij deze kunnen voorkomen. GGD Zeeland maakt elk jaar, samen met het COA en andere partners, een werkplan voor gezondheidsbevordering per opvanglocatie. Ook geeft de GGD, als dit gevraagd wordt, individuele voorlichting over seksuele gezondheid.
Meer informatie?
De factsheet ‘Gezondheidszorg voor asielzoekers in Nederland’ legt uit hoe de zorg voor asielzoekers in Nederland is geregeld. Het beschrijft welke organisaties daarbij betrokken zijn en wat hun taken en verantwoordelijkheden zijn.
De ‘Infographic publieke gezondheidszorg asielzoekers en vluchtelingen’ geeft een overzicht van de publieke gezondheidszorg voor asielzoekers en statushouders in de gemeente. Het maakt duidelijk wat de GGD’en en GGD GHOR Nederland doen, voor elke fase van het verblijf van asielzoekers en statushouders.