Beschadiging van de trilharen
Gehoorschade ontstaat als de trilharen in je oor beschadigd raken. Geluid kan schadelijk zijn vanaf 80 decibel. De trilharen worden dan overbelast en kunnen kapot gaan. Dit kan direct gebeuren als het geluid heel hard is, maar ook als je vaak of te lang naar harde geluiden luistert.
Als de trilharen beschadigd zijn, kunnen ze geen goede informatie meer doorgeven, waardoor je slechter hoort. Soms geven ze zelfs verkeerde informatie door, zoals een piep of ruis. Heb je wel eens een piep in je oren na het uitgaan? Dit is een eerste teken van gehoorschade. Meestal gaat de piep vanzelf weer over, maar soms kan het blijven, wat dan tinnitus wordt genoemd. Je kunt ook gevoeliger worden voor bepaalde geluiden, dit heet hyperacusis. Dit zijn vervelende aandoeningen die veel last kunnen veroorzaken.
Gehoorschade en gezondheid
Gehoorschade heeft veel invloed op je leven. Als je altijd een piep in je oren hebt, kost het bijvoorbeeld meer moeite om je te concentreren. Door de constante piep of ruis in je oren kun je ook stress en angst voelen. Soms kan het zelfs leiden tot een depressie. Als je last hebt van lawaaislechthorendheid, is het vaak moeilijk om anderen te verstaan in een drukke omgeving, zoals tijdens een vergadering of op een feestje. Gehoorschade kan er ook voor zorgen dat je niet meer kunt werken.
Wat kun je doen als je denkt dat je gehoorschade hebt?
Heb je het gevoel dat je anderen minder goed kunt verstaan? Dan kun je je gehoor online testen via www.oorcheck.nl. Wil je een uitgebreider onderzoek van je gehoor? Ga dan naar de huisarts of een audicien.
Voor kinderen van 6 tot 12 jaar is er een speciale test op www.kinderhoortest.nl. Laat je kind de test doen en ontdek binnen 5 minuten hoe goed je kind hoort. De online hoortest en kinderhoortest zijn ontwikkeld door de Nationale Hoorstichting.
Gehoorschade door hard geluid is onomkeerbaar en kan veel impact hebben op het leven van je kind. Daarom is het belangrijk dat je kind leert om veilig om te gaan met hard geluid. Kijk voor tips op de website van Kinderveiligheid.nl.
Op de website van GGD Leefomgeving lees je wat je zelf kunt doen om gehoorschade te voorkomen.
Wil je meer weten over de risico’s van gehoorschade en wat je kunt doen om het te voorkomen?
Contactformulier Milieu en Gezondheid
"*" geeft vereiste velden aan