Ieder jaar lopen tienduizenden jongeren in Nederland gehoorschade op door vrijetijdslawaai. Ongeveer de helft gebeurt tijdens het uitgaan. Gehoorschade door muziek heeft alles te maken met te hard en te lang. Hoe harder de muziek, hoe korter je kunt luisteren zonder schade op te lopen.
Beschadiging van de trilharen
Gehoorschade ontstaat doordat de trilharen in je oor beschadigd raken. Vanaf 80 decibel kan geluid schadelijk zijn. De trilharen raken overbelast en gaan kapot. Dat kan in één keer gebeuren als het geluid erg hard is. Maar het gebeurt ook als je te vaak of te lang naar harde geluiden luistert.
Als de trilharen beschadigd zijn, geven ze geen informatie meer door. Waardoor je slechter hoort. Of ze geven de verkeerde informatie door, zoals een piep of ruis. Heb je wel eens een piep in je oren na het uitgaan? Dat is een eerste teken van gehoorschade. Die piep gaat meestal vanzelf weer over. Maar het kan ook een blijvende piep of ruis worden. Dat heet tinnitus. Ook kun je overgevoelig worden voor bepaalde geluiden, dat heet hyperacusis. Allemaal ernstige aandoeningen, waar je veel last van hebt.
Gehoorschade en gezondheid
Gehoorschade heeft een enorme impact op je leven. Als je altijd een piep hoort, dan kost het bijvoorbeeld meer moeite om je te concentreren. Ook krijg je, door een voortdurende piep of ruis in je oor, vaak gevoelens van stress en angst. Het kan ook leiden tot een depressie. Als je last hebt van lawaaislechthorendheid, heb je vaak moeite om anderen te verstaan in een rumoerige omgeving. Bijvoorbeeld in een vergadering of op een feestje. Gehoorschade kan er ook toe leiden dat je niet meer kunt werken.
Wat kun je doen bij een vermoeden van gehoorschade?
Heb je het idee dat je anderen minder goed verstaat? Dan kun je je oren online testen op www.oorcheck.nl. Wil je je gehoor uitgebreider laten onderzoeken? Ga dan langs bij de huisarts of audicien. Voor kinderen van 6 t/m 12 jaar is er een speciale website namelijk www.kinderhoortest.nl. Laat je kind de test doen en kom er binnen 5 minuten achter hoe goed je kind hoort. De online hoortest en de kinderhoortest zijn ontwikkeld door de Nationale Hoorstichting.
Wat je zelf kunt doen om gehoorschade te voorkomen, lees je op de website van GGD Leefomgeving.
Meer informatie
Wil je meer informatie lezen over de risico’s op gehoorschade en de maatregelen die je kunt treffen? Lees dan verder op de website van de hoorstichting en op www.oorcheck.nl. Of bekijk onze ‘BEAT THE PIEP!’ flyer voor tips tegen gehoorschade.
Contactformulier Milieu & Gezondheid
Neem voor vragen contact op met de afdeling Milieu & Gezondheid van GGD Zeeland via onderstaand contactformulier. Wij streven er naar om op jouw vraag of klacht binnen drie dagen te reageren. Je kunt ook bellen met 0113 – 249 400.