Of mensen last hebben van geluid, hangt af van:
- De kenmerken van het geluid: de sterkte, de toonhoogte en het soort geluid.
- De situatie: wie maakt het geluid en wanneer gebeurt het?
- De persoon zelf: hoe gevoelig ben je voor geluid?
Van wie of wat kun je last hebben?
De belangrijkste oorzaak van geluidshinder zijn auto’s, vrachtwagens en brommers. Eén op de drie Nederlanders heeft ernstige hinder van verkeer. Vliegtuigen en buren staan op de tweede plaats. Ongeveer twaalf procent van de Nederlanders heeft last van vliegtuigen en evenveel mensen hebben last van geluid van de buren. Sommige mensen ervaren ook hinder van een zacht, laag geluid. Lees meer hierover op de website van GGD Leefomgeving.
Gezondheidsklachten
Mensen reageren verschillend op geluid. De één krijgt klachten, de ander niet. Door geluidshinder kun je last krijgen van:
- Slechte slaap, waardoor je niet goed uitrust.
- Moeite met concentreren op werk of school.
- Stress.
- Snel boos worden.
Je kunt ook gezondheidsklachten krijgen door geluid, zelfs als je er geen last van hebt. Woon je bijvoorbeeld op een plek waar ’s nachts veel verkeerslawaai is? Dan heb je meer kans op een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten, ook als het lawaai je niet stoort.
Hele harde geluiden kunnen je oren beschadigen. Vaak kies je er zelf voor om naar harde muziek te luisteren, maar het resultaat kan een blijvende gehoorschade zijn. Tips om gehoorschade te voorkomen en toch van muziek te genieten, lees je op de website van GGD Leefomgeving.
Wat kun je doen om geluidshinder te verminderen?
Iedereen heeft wel eens last van geluid, en dat kun je niet altijd voorkomen. Maar je kunt wel zorgen dat je er niet elke dag veel last van hebt.
- Ga je verhuizen? Kijk dan goed naar de omgeving van het huis dat je wilt huren of kopen. Is er een drukke weg of een andere bron van geluid in de buurt? Ga dan ook eens ‘s nachts luisteren of het geluid je stoort. Als je merkt dat je snel geïrriteerd raakt door geluid, kies dan voor een woning op een stillere locatie.
- De meeste huizen hebben een rustige en een drukke kant. Probeer, als het kan, aan de rustige kant van het huis te slapen.
Wat kun je doen als je geluidshinder hebt?
Kom in actie: ga in gesprek met de veroorzaker van het geluid of dien een klacht in bij de juiste instanties, zoals de gemeente of de omgevingsdienst.
- Heb je last van het geluid van een drukke weg? Er zijn maatregelen die je kunt nemen om de overlast te verminderen. Vooral gevelisolatie en dubbelglas helpen goed. Kijk voor meer informatie op de website van de Nederlandse Stichting Geluidshinder.
- Heb je de neiging om het raam dicht te houden vanwege het geluid? Dat is niet verstandig, want ventileren is belangrijk voor een gezond binnenklimaat. Schaf speciale ventilatieroosters aan die wel lucht doorlaten, maar geen geluid. Of zorg ervoor dat je extra ventileert aan de rustige kant van het huis.
- Heb je last van je buren? Probeer samen een oplossing te vinden. Vind je het moeilijk om het gesprek aan te gaan of lukt het niet om tot een oplossing te komen? Vraag dan of de gemeente kan helpen. De gemeente kan soms iemand sturen die meehelpt bij het gesprek, dit heet buurtbemiddeling.
Contactformulier Milieu en Gezondheid
"*" geeft vereiste velden aan