Lood is een metaal. Vroeger werd het veel gebruikt, bijvoorbeeld in de bouw, in verf en in benzine. Hierdoor is het op veel plekken in het milieu terechtgekomen.

Tegenwoordig krijgen we veel minder lood binnen dan vroeger. Dit komt doordat lood niet meer in benzine en verf zit. Ook zijn de meeste drinkwaterleidingen van lood vervangen door koperen leidingen. In sommige huizen is dat echter nog niet gebeurd en op sommige plekken zit lood nog in de bodem.

Op welke plekken zit lood in de grond?

In Nederland komt lood op veel plaatsen in de grond voor, vooral in gebieden met oude gebouwen. Bijvoorbeeld in:

  • Wijken die voor de oorlog zijn gebouwd.
  • Het centrum van oude dorpen.
  • (Oude) industriegebieden.

Wil je weten of er lood in de grond van jouw tuin zit? Kijk dan op de website van het bodemloket of neem contact op met je gemeente. Ook in Zeeland kan op sommige plaatsen lood in de grond zitten. Bekijk de kaart met aandachtsgebieden waar lood in de bodem kan voorkomen.

Heb jij nog loden waterleidingen in je huis?

Woon je in een huis dat vóór 1960 is gebouwd? Dan kunnen er nog loden waterleidingen in je huis zitten. In dit filmpje kun je zien hoe je een loden waterleiding herkent. Als je nog loden waterleidingen hebt, is het belangrijk om ze te laten vervangen door koperen leidingen. Meer informatie hierover vind je op de website van Milieu Centraal.

Lood en gezondheid

Als jonge kinderen lood binnenkrijgen, kan dit hun hersenen beïnvloeden. Dit zorgt ervoor dat hun hersenen minder goed ontwikkelen, wat kan leiden tot een lager IQ. Daarom is het belangrijk dat kinderen tot 7 jaar zo weinig mogelijk lood binnenkrijgen. Dit geldt ook voor zwangere vrouwen, omdat baby’s in de buik ook lood kunnen binnenkrijgen via hun moeder.

Hoe kinderen lood binnen kunnen krijgen en wat je kunt doen zodat ze zo min mogelijk lood binnen krijgen, lees je op de website van GGD Leefomgeving.

Folder

Het Zeeuws platform bodembeheer heeft samen met GGD Zeeland een folder gemaakt. Hierin lees je alle tips en maatregelen die je kunt nemen om de inname van lood te verminderen. 

Meer informatie?

Heb je vragen over lood in de bodem of de bodemkwaliteit in jouw buurt? Neem dan contact op met je eigen gemeente. Wil je meer weten over lood en gezondheid? Neem dan contact op met de afdeling Milieu & Gezondheid van GGD Zeeland via onderstaand contactformulier.

Contactformulier Milieu en Gezondheid

"*" geeft vereiste velden aan

Neem voor vragen contact op met de afdeling Milieu & Gezondheid van GGD Zeeland via onderstaand contactformulier. Wij streven er naar om op jouw vraag of klacht binnen drie dagen te reageren. Je kunt ook bellen met 0113 – 249 400.
Naam*
Adres*
Zijn er andere instanties ingelicht? (o.a. woningbouwvereniging, gemeente)*
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en er zijn servicevoorwaarden van toepassing.