Mpox is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een virus wat lijkt op het pokkenvirus (variolavirus). Eerder werd het ook wel apenpokken of monkeypox genoemd. Mpox komt voor bij dieren, waarschijnlijk vooral bij knaagdieren (zoals muizen en ratten). Maar ook mensen kunnen er ziek van worden. De ziekte komt vooral voor in West- en Midden-Afrika.
Hoe kun je mpox krijgen en hoe kun je anderen besmetten?
Mensen worden vooral besmet door het contact met dieren of mensen die het virus bij zich hebben. Het virus kan binnendringen via kleine (ook onzichtbare) wondjes in de huid of via de slijmvliezen (mond, neus en ogen of via seksueel contact). Het vocht wat uit de bultjes komt bij iemand die het virus heeft is besmettelijk.
Wat zijn de ziekteverschijnselen van mpox?
Iemand die ziek wordt van het mpox virus krijgt meestal eerst last van koorts, moeheid, hoofdpijn en spierpijn. Na een paar dagen (ongeveer 1-3) volgt huiduitslag, die meestal in het gezicht begint. Eerst zijn dit vlekken, daarna worden het bultjes die met vocht gevuld zijn. Als de bultjes indrogen ontstaan korstjes die er na 2-3 weken afvallen.
Wat kun je zelf doen om mpox te voorkomen?
- Vermijd huid-op-huidcontact (inclusief seksueel contact) met mensen die ziek zijn of een huiduitslag hebben die lijkt op mpox.
- Vermijd contact met dieren, met name knaagdieren.
- Vermijd het aanraken of delen van besmette items zoals beddengoed, kleding, eet- en drinkgerei, voedsel en dranken met een persoon die mpox heeft of zou kunnen hebben.
Soms worden vaccinaties gebruikt voor mensen die mogelijk besmet zijn met het mpox virus, bijvoorbeeld na contact met iemand die de ziekte heeft. Voor reizen is een vaccinatie momenteel niet nodig. In Nederland zijn geen vaccinaties beschikbaar voor mensen die op reis gaan.
Waar vind je meer informatie?
- Vragen en antwoorden mpox (apenpokken) | RIVM
- Mpox (apenpokken) | RIVM
- Vaccinatie tegen mpox (apenpokken) | RIVM
- Informatie voor professionals: Mpox | LCI richtlijnen | RIVM