Ongedierte is er in allerlei soorten en maten. Iedere soort veroorzaakt andere overlast en soms ook schade. Er is ongedierte dat bijt of steekt, je hebt ongedierte dat knaagt aan alles wat los en vast zit en ongedierte dat schadelijk is voor onze gezondheid.

De top 10 van hinderlijk ongedierte

  1. Muizen
  2. Wespen
  3. Vlooien
  4. Houtworm of boktor
  5. Bedwantsen
  6. Ratten
  7. Mieren
  8. Kakkerlakken
  9. Zilvervisjes
  10. Vliegen

Tips om ongedierte in huis te voorkomen

  • Onderhoud je huis goed; dicht kieren en naden, scherm luchtgaten af met gaas en plaats horren voor deuren en ramen.
  • Maak regelmatig schoon en vermijd vocht in je huis.
  • Check wat het ongedierte aantrekt en verwijder de oorzaak, zoals een voedselbron of nestplaats.
  • Onderzoek met welk beest je te maken hebt. Kom je er niet uit? Kijk dan in de kennisbank van Kennis- en Adviescentrum Dierplagen.
  • Kom op tijd in actie! Zo voorkom je dat ongedierte uitgroeit tot een plaag.

Bestrijding van ongedierte

Voor de bestrijding van ongedierte kun je een particuliere ongediertebestrijder laten komen. Voor bepaalde soorten ongedierte kun je ook de gemeente inschakelen. Welke soorten ongedierte dit zijn, verschilt per gemeente. Ook de kosten van bestrijding, verschilt per gemeente. Kijk op de website van je eigen gemeente, om te zien welke ongediertebestrijding ze doen en wat de kosten hiervan zijn. Heb je overlast van ongedierte in de open ruimte? Meld dit dan ook bij je eigen gemeente.

Contactformulier Milieu & Gezondheid

Neem voor vragen contact op met de afdeling Milieu & Gezondheid van GGD Zeeland via onderstaand contactformulier. Wij streven er naar om op jouw vraag of klacht zo snel mogelijk te reageren. Je kunt ook bellen met 0113 – 249 400.