Je hoort mensen vaak praten over radiogolven of straling. Dit is hetzelfde als elektromagnetische golven.
Elektromagnetische velden
Elektromagnetische velden zijn overal om ons heen. De aarde heeft zelf een magnetisch veld (denk aan het kompas) en een elektrisch veld (denk aan bliksem). Daarnaast maken we zelf ook elektromagnetische velden, bijvoorbeeld om draadloos informatie te verzenden. Apparaten die werken met elektromagnetische velden zijn: radio, televisie, mobiele telefoons, afstandsbedieningen en babyfoons. We gebruiken steeds meer elektromagnetische velden.
Tips om tijdens het bellen de blootstelling aan zendsignalen te verminderen
- Zet de speakerfunctie aan, zodat je de telefoon niet meer tegen je hoofd hoeft te houden.
- Gebruik een kabeltje met oordopjes en microfoontje, zodat je de telefoon niet meer tegen je hoofd hoeft te houden.
- Gebruik een Bluetooth-headset of carkit. Bluetooth zelf werkt ook met elektromagnetische velden, maar deze zijn veel zwakker dan het zendsignaal van je mobiele telefoon. Je telefoon moet namelijk een grotere afstand naar de zendmast overbruggen. Doordat je telefoon verder van je lichaam is, neemt de blootstelling af.
- Koop een telefoon met een zo laag mogelijke SAR-waarde. Dit staat in de gebruiksaanwijzing. Je telefoon heeft dan minder zendvermogen nodig voor de verbinding tussen de telefoon en zendmast.
- Bel op plekken waar het bereik optimaal is. Je telefoon heeft dan een minder sterk zendsignaal nodig voor de verbinding. Buiten is het zendvermogen vaak lager dan binnen. Op afgeschermde plekken, zoals in auto’s, treinen, kelders, (ondergrondse) parkeergarages, liften en gebouwen met zonwerend glas, heeft je mobiele telefoon veel zendvermogen nodig voor de verbinding.
Meer informatie?
Lees meer over straling op de website van GGD Leefomgeving of op het kennisplatform EMV (electromagnetische velden).
Contactformulier Milieu en Gezondheid
"*" geeft vereiste velden aan