Organisatiestructuur GGD Zeeland

In het organogram (dat je onderaan deze pagina kunt downloaden) is te zien dat GGD Zeeland bestaat uit vier onderdelen: Algemene Gezondheidszorg (AGZ), Jeugdgezondheidszorg (JGZ), Veilig Thuis en de teams die bijdragen aan de bedrijfsvoeringsprocessen. Deze teams vormen samen het onderdeel Bedrijfsvoering.

Algemene Gezondheidszorg

Binnen de afdeling Algemene Gezondheidszorg (AGZ) zijn twaalf teams/disciplines actief: Technische Hygiënezorg (THZ), Infectieziektebestrijding, Onderzoek Publieke Gezondheid, Advies Publieke Gezondheid, Seksuele Gezondheid, Milieu en Gezondheid, Tuberculose bestrijding, Forensische geneeskunde, Preventieve Maatregelen Risicogroepen (vaccinaties voor reizigers maar ook vaccinaties om veilig en gezond te kunnen werken), Meld- en Actiepunt Bemoeizorg, Toezicht Kinderopvang en Toezicht Wmo.

Jeugdgezondheidszorg

De jeugdgezondheidszorg (JGZ) heeft tot doel het bevorderen, beschermen en beveiligen van de gezondheid en de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van jeugdigen van 0-19 jaar. De JGZ helpt ouders/opvoeders bij het gezond opvoeden en laten opgroeien van hun kinderen. De JGZ doet bij alle kinderen preventieve onderzoeken (bijvoorbeeld ogen, oren, groei). De JGZ begeleidt ouder en kind in de lichamelijke, cognitieve en psychosociale ontwikkeling van -9 maanden (al tijdens de zwangerschap) tot de leeftijd van 18 jaar. De JGZ vervult zo een belangrijke rol in het zo vroeg mogelijk signaleren van risico’s, korte ondersteuning en doorverwijzing. Ouders kunnen bij de JGZ terecht voor (gratis) advies, voorlichting en ondersteuning bij gezond opgroeien en opvoeden. Ook geeft de JGZ de vaccinaties volgens het Rijksvaccinatieprogramma (RVP).

Veilig Thuis

Veilig Thuis Zeeland is het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling. Vanuit deze rol levert Veilig Thuis een bijdrage aan het doorbreken van onveilige situaties en het stoppen van geweld in afhankelijkheidsrelaties. Iedereen, of je nu slachtoffer, pleger, omstander of professional bent, kan bij Veilig Thuis terecht voor informatie, advies of ondersteuning. Daar waar nodig doet Veilig Thuis onderzoek.

Bedrijfsvoering

De afdeling Bedrijfsvoering van GGD Zeeland ondersteunt en adviseert alle collega’s en ontzorgt/faciliteert medewerkers, zodat iedereen zijn of haar werk op een prettige wijze kan uitvoeren. We werken samen om medewerkers zo vitaal en gemotiveerd mogelijk te houden en het werk zo effectief en efficiënt mogelijk te helpen organiseren. Ook dragen we zorg voor het financieel gezond houden van de organisatie en zijn een vraagbaak voor advies- en verbetersuggesties. De volgende teams horen bij de afdeling Bedrijfsvoering: HRM, Financiën, Informatisering en Automatisering, Communicatie, Facilitair, Secretariaat, Kwaliteit en Frontoffice.

 

 

Positieve gezondheid als uitgangspunt

We gaan uit van positieve gezondheid. De nadruk ligt niet op beter maken, maar op beter vóelen. En dat hangt af van veel meer dan alleen het lichamelijk functioneren van mensen. Zijn ze positief gestemd? Weten ze hun leven betekenis te geven? Zijn er voldoende sociale contacten? is het mogelijk om voor zichzelf zorgen? Hoe ervaren ze de kwaliteit van hun leven?

We gaan daarbij uit van wat mensen zelf kunnen doen. In plaats van hun beperkingen, benadrukken we hun mogelijkheden. We leggen de focus op gezondheid, in plaats van op ziekte.

Gezonde keuzes makkelijker maken

Gezond leven, je goed voelen. Het is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Hoe gezond je bent, hangt grotendeels af van de omgeving waarin je opgroeit en leeft. Daarom proberen wij gezonde keuzes makkelijker te maken. Dat is voor ons een belangrijk uitgangspunt. We ondersteunen mensen bij het maken van gezonde keuzes. Dat doen we niet alleen door aandacht te vragen voor preventie, maar ook voor een veilige omgeving, zowel in fysiek als sociaal opzicht.

Samen met anderen

Gezonder en veiliger leven in Zeeland. Dat krijgen we als GGD natuurlijk niet voor elkaar zonder samenwerking met anderen. Onze bijdrage aan zorgen dat Zeeuwen een leven lang mee kunnen doen, is onderdeel van een groter geheel. We kiezen dan ook voor een geïntegreerde in plaats van een geïsoleerde aanpak. We doen het samen met partners. Want als je een vraagstuk benadert vanuit verschillende gezichtspunten, kom je eerder tot een oplossing die echt werkt.

Ambitie waarmaken

Zeeuwen die een leven lang meedoen: dat is ons streven. Maar hoe maken we die ambitie waar? We hebben vier uitgangspunten die ons daarbij helpen, vier uitgangspunten die zowel gelden voor de organisatie als geheel als voor de mensen die er werken:

  • We zijn deskundig
  • We zijn actief
  • We zijn doeltreffend
  • We werken samen

Een rol in crisissituaties

GGD Zeeland is een crisisorganisatie die 7 dagen in de week en 24 uur per dag paraat staat om te reageren op noodsituaties als grote ongevallen, rampen en andere crises waarbij de publieke gezondheid in de regio wordt geraakt.