Vandaag start de GGD Gezondheidsmonitor 2024. Ruim 30.000 willekeurig gekozen volwassenen van 18 jaar en ouder in Zeeland worden uitgenodigd om een vragenlijst in te vullen over hun gezondheid, welzijn, leefstijl en de woonomgeving. De vragenlijst bevat verschillende onderwerpen, zoals (mentale) gezondheid, welzijn, leefstijl, participatie en leefomgeving. Het onderzoek loopt tot 8 december.
Gezondheidsmonitor 2024
De GGD Gezondheidsmonitor 2024 is een landelijk online vragenlijstonderzoek naar de gezondheid, het welzijn en de leefstijl van volwassenen (18 t/m 64 jaar) en ouderen (65 jaar en ouder) die in Nederland wonen. Het onderzoek wordt elke vier jaar uitgevoerd en loopt al sinds 2012. In 2022 vond er een extra meting plaats om de impact van de coronaperiode in kaart te brengen.
Van 10 september tot en met 8 december 2024 kunnen volwassenen die zijn uitgenodigd, de vragenlijst invullen. De vragenlijst bevat verschillende onderwerpen die door alle GGD’en in heel Nederland worden uitgevraagd, zoals (mentale) gezondheid, welzijn, leefstijl, participatie en leefomgeving,. Daarnaast hebben we ook vragen over lokale thema’s toegevoegd, zoals zelfredzaamheid, suïcidepoging, drugsgebruik, zingeving, omgevingsvragen en bezorgdheidsvragen.
Deelname aan het onderzoek
Het CBS selecteert willekeurig personen die worden uitgenodigd voor deelname aan de GGD Gezondheidsmonitor 2024. Zij vormen een goede afspiegeling van de bevolking. De inwoners die geselecteerd zijn om deel te nemen, ontvangen vanaf 10 september een brief waarin ze worden uitgenodigd om de vragenlijst in te vullen. Deelname kan online of schriftelijk. Personen die geen brief hebben ontvangen, kunnen niet aan dit onderzoek deelnemen. Meedoen aan het onderzoek is vrijwillig. De antwoorden worden strikt vertrouwelijk behandeld en verwerkt.
Doel van het onderzoek
Deelnemers geven informatie die voor het Rijk, GGD’en en gemeenten van belang is voor het ontwikkelen van hun gezondheidsbeleid. Hoe meer mensen de vragenlijst invullen, hoe beter we straks weten hoe we de beste hulp kunnen bieden.
De GGD kijkt, samen met gemeenten, hoe we de gezondheid van de Zeeuwse inwoners kunnen verbeteren. Bijvoorbeeld door extra (sociale) activiteiten te organiseren in gemeenten waar veel mensen eenzaam zijn. Of door (sportieve) activiteiten te organiseren waar mensen kunnen kennismaken met verschillende sporten, om zo ook bewegen te stimuleren.
Zo zagen we in het vorige onderzoek grote gezondheidsverschillen in de Zeeuwse samenleving. Vooral mensen met een laag inkomen of die moeite hebben met rondkomen zijn extra kwetsbaar. Zo weten we dat we gemeenten verder moeten adviseren om gezondheidsverschillen in hun gemeente te verkleinen.
De resultaten van het huidige onderzoek worden in juni 2025 gepubliceerd.