PFAS is een verzamelnaam voor een groep chemische stoffen die door de mens zijn gemaakt. Ze zijn onder meer water-, vet- en vuilafstotend. Dat komt goed van pas in verschillende producten, zoals voedselverpakkingsmaterialen, blusschuim, antiaanbaklagen van pannen, kleding, textiel en cosmetica. Ook worden ze gebruikt in verschillende industriële toepassingen en processen.

Er is echter ook een keerzijde aan het gebruik van deze veelzijdige chemische stoffen. PFAS breekt slecht af, kan zich gemakkelijk verspreiden en hoopt zich op in planten, dieren en mensen. Hierdoor zitten PFAS overal in onze leefomgeving en blijven daar lang aanwezig.

De meeste PFAS  komen in het milieu door vervuiling vanuit fabrieken. Maar ze kunnen ook in het milieu komen via het gebruik van alledaagse producten.  Bijvoorbeeld als je je fietsketting smeert of als je je schoenen waterdicht maakt. Als je krassen maakt in de antiaanbaklaag van je pan of als je de pan te heet maakt voordat je er iets in doet. Daarnaast komen PFAS  in verschillende cosmeticaproducten voor. Als je deze op je huid smeert, kun je via je huid ook PFAS binnenkrijgen.

Voor veel producten geldt dat er PFAS in het milieu komen als je het weggooit. Deze stoffen breken niet af en het is lastig om ze te verbranden in de afvalverbranding. Als je geen producten koopt waar PFAS in is gebruikt verminder je de directe blootstelling eraan én de verspreiding in het milieu door afval waar PFAS in zit. Bovendien draag je zo ook bij aan de vermindering van de uitstoot van deze stoffen door fabrieken. Als je wilt weten of er PFAS in een product zitten, dan kun je kijken op de website www.waarzitwatin.nl van de Rijksoverheid.

Naast het zorgvuldig kiezen van de producten die je gebruikt en het verantwoord wegdoen ervan, zijn de mogelijkheden beperkt om zo min mogelijk PFAS binnen te krijgen. Via eten en drinken krijgen we dagelijks een kleine hoeveelheid PFAS  in ons lichaam. Voldoende water drinken is natuurlijk belangrijk. Wat je wel kunt doen is zo gevarieerd mogelijk eten. Zo voorkom je inname van PFAS via bepaalde groepen voedingsmiddelen. Tot slot zijn er nog algemene gezondheidsadviezen die óók zorgen voor minder PFAS in je lichaam; spoel groente en fruit af voordat je ze eet en was je handen als je in de (moes)tuin hebt gewerkt.

Of je ziek wordt van PFAS of andere gezondheidsklachten krijgt is niet te voorspellen. Dat hangt ook af van veel andere zaken, zoals erfelijke aanleg, leefstijl en of je andere ziekten hebt.

PFAS Loket

Maak je je zorgen over PFAS en je gezondheid? Stel je vraag dan via het PFAS-loket van GGD Zeeland of raadpleeg de veelgestelde vragen en antwoorden.