Elisabeth Willeboordse is sinds kort basisarts binnen de forensische geneeskunde en werkt één dag per week bij GGD Zeeland. In deze rol combineert ze haar medische kennis met het onderzoeken van onduidelijke of verdachte sterfgevallen. “Mijn taak is het uitvoeren van een uitwendige lijkschouw. Zonder inwendige onderzoeken te doen, probeer ik aanwijzingen te vinden die iets kunnen zeggen over de oorzaak van het overlijden,” vertelt Elisabeth. “Het bijzondere is dat je aan de buitenkant vaak veel kunt aflezen.”

Naast het werk bij overlijdensgevallen, houdt Elisabeth zich bezig met medische zorg voor arrestanten. Dit omvat zowel de medische zorg voor mensen in het cellencomplex als bloedafnames bij verdachten van rijden onder invloed van drugs. “Als iemand door de politie is aangehouden en er een vermoeden bestaat van drugsgebruik, dan wordt er bloed afgenomen om dat te onderzoeken. Het is een taak die vraagt om precisie en zorgvuldigheid, omdat het een belangrijke rol speelt in het verdere onderzoek,” legt Elisabeth uit.

Wat haar werk extra uitdagend maakt, is dat het zich niet beperkt tot één soort omgeving. “Soms bevind ik me op een schip om een schouw te doen, en een andere keer sta ik in een klein cellencomplex. De situaties zijn altijd anders en dat maakt het werk afwisselend en boeiend.” Ze benadrukt dat samenwerking met politie en justitie essentieel is. “We zijn allemaal verantwoordelijk voor een deel van het onderzoek, en samen zorgen we ervoor dat de juiste informatie wordt verzameld.”

Naast de samenwerking met politie en justitie, werkt Elisabeth ook nauw samen met huisartsen en medisch specialisten. “Ik kom regelmatig in het ziekenhuis, verpleeghuis of bij mensen thuis, bijvoorbeeld nadat iemand is gevallen of wanneer er euthanasie is verricht. Deze samenwerking is essentieel om de juiste zorg en antwoorden te bieden in zulke complexe situaties,” legt Elisabeth uit. “Samen met deze behandelaren zorgen we ervoor dat ieder aspect van de zorg goed gecoördineerd wordt.”

Elisabeths werk houdt ook hier niet op. Ze speelt ook een belangrijke rol in het informeren van nabestaanden. “Het is vaak een emotioneel beladen situatie, waarbij nabestaanden antwoorden
willen. Ik zie het als mijn verantwoordelijkheid om hen zo goed mogelijk te begeleiden en open en eerlijk te zijn over wat ik heb vastgesteld,” zegt Elisabeth. “Deze momenten vragen om zowel empathie als professionele afstand, en het geeft voldoening om mensen in zo’n moeilijke tijd toch iets van rust te kunnen geven.”

Waarom GGD Zeeland? Voor Elisabeth is werken bij de GGD meer dan alleen een baan; het geeft haar de kans om een maatschappelijke bijdrage te leveren. “Bij de GGD krijg ik de ruimte om mijn werk op een betekenisvolle manier in te vullen. Wat mij aanspreekt, is de afwisseling en het directe contact met mensen in uiteenlopende situaties. Of het nu gaat om een medische noodzaak of een juridische vraag, je bent er om de juiste zorg en antwoorden te bieden.” Elisabeth haalt veel voldoening uit de diversiteit van haar werk en de samenwerking met collega’s in het veld. “Elke dag leer ik iets nieuws en dat houdt het uitdagend.” Kom werken bij de GGD Zeeland en haal ook elke dag voldoening uit je werk.

Foto met dank aan HVZeeland.