Bij GGD Zeeland draait het om meer dan alleen medische zorg; het gaat om het creëren van een veilige omgeving waarin mensen vrijuit kunnen spreken over onderwerpen die vaak als taboe worden gezien, zoals seksuele gezondheid. Verpleegkundigen zoals Rigt van der Woude spelen hierin een cruciale rol. Al bijna vier jaar werkt ze op de afdeling Seksuele Gezondheid van GGD Zeeland, waar ze preventieve voorlichting geeft en mensen behandelt die te maken hebben met soa’s of andere seksuele gezondheidsproblemen.

“Het mooiste aan mijn werk is de combinatie van preventieve zorg en curatieve zorg,” vertelt Rigt.
“We geven voorlichting aan risicogroepen, ondersteunen mensen bij het maken van gezonde keuzes en geven hen antwoorden op vragen over hun seksuele gezondheid. Tegelijkertijd sporen wij soa’s op en behandelen we ze. Dit is belangrijk om verdere verspreiding van infecties te voorkomen.”

Hoewel Rigt’s werk zich vooral richt op seksuele gezondheid, kan haar expertise ook van belang zijn tijdens een crisis. “Bij een plotselinge toename van zorgvragen of een uitbraak van soa’s werk ik nauw samen met collega’s om snel en effectief in te grijpen,” zegt ze. Haar preventieve werk speelt een belangrijke rol in het voorkomen van bredere gezondheidsproblemen in Zeeland.
Werken bij GGD Zeeland biedt volop afwisseling en uitdaging. Rigt: “Geen enkele dag is hetzelfde. In de ochtend heb ik spreekuur, waar ik cliënten zie met allerlei vragen. Dit kan gaan van soa testen, anticonceptie en hiv-preventie tot erectieproblemen. In de middag heb ik overleggen of handel ik zaken af zoals het informeren van cliënten over hun testresultaten. De combinatie van contact met cliënten en het samenwerken met externe partners, zoals de hiv-poli en andere zorgverleners, maakt het werk zo veelzijdig.”

Naast de inhoudelijke uitdagingen is er bij GGD Zeeland ook veel ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. “Elk jaar krijgen we een persoonlijk ontwikkelbudget, wat ik vorig jaar heb ingezet voor een training om kwetsbare jongeren te begeleiden bij hun seksuele ontwikkeling. Dit jaar ga ik een cursus volgen om stagiaires te begeleiden, zodat ik ook toekomstige verpleegkundigen kan helpen groeien.”

Wat maakt GGD Zeeland zo’n aantrekkelijke werkgever? Volgens Rigt is het vooral de vrijheid en de ruimte om je werk zelf in te delen: “Ik heb veel autonomie in mijn werk. Natuurlijk zijn er spreekuren, maar daarbuiten kan ik mijn dagen zelf inrichten. Dat geeft mij de kans om me bezig te houden met projecten die ik interessant vind, zoals voorlichtingscampagnes op scholen of acties tijdens festivals waar we jongeren informeren over veilige seks.”

Het werken in een klein team draagt ook bij aan het plezier: “We hebben een hecht en leergierig team. Iedereen zet zich in om onze zorg te optimaliseren en cliënten zo goed mogelijk te helpen. Dat zorgt voor een prettige werksfeer waarin je je gesteund voelt, maar ook de ruimte hebt om zelf met ideeën te komen.”

Bij GGD Zeeland werk je niet alleen aan de gezondheid van individuen, maar draag je ook bij aan de volksgezondheid van de hele regio. Ben jij op zoek naar een afwisselende en betekenisvolle baan? Kom dan werken bij GGD Zeeland en bouw samen met ons aan een gezonder en veiliger Zeeland.