Het onderzoek is gedaan in de vijf gemeentelijke moestuincomplexen. De resultaten zijn gedeeld met GGD Zeeland. GGD Zeeland concludeert dat de opname van PFAS uit de grond door de verschillende moestuingewassen verwaarloosbaar klein is. Het eerder gegeven advies om gevarieerd te eten uit moestuinen en winkels wordt daarom ingetrokken.

Onderzoek winter- en zomergroenten en fruit

Aanleiding voor het onderzoek was de aanwezigheid van licht verhoogde gehalten PFAS in de bovengrond die door de gehele gemeente werden aangetroffen. Op advies van GGD Zeeland heeft gemeente Reimerswaal een gewasonderzoek uitgevoerd in de gemeentelijke moestuinencomplexen, omdat hier moestuinen aanwezig zijn met een oppervlakte van meer dan 200 m2. Deze moestuinen vormen volgens modellen van het RIVM een risico voor de gezondheid, omdat er dagelijks uit de tuinen gegeten kan worden en het onduidelijk was in welke mate PFAS wordt opgenomen in het gewas.

Het onderzoek van gemeente Reimerswaal bestond uit twee delen. In het eerste deel zijn wintergroenten onderzocht en in het tweede deel zomergroenten en fruit. In totaal zijn meer dan 100 gewassen bemonsterd en geanalyseerd.

Resultaat onderzoek

Het onderzoek heeft nieuwe inzichten opgeleverd. De opname van PFAS in gewassen in Reimerswaal is lager dan verwacht werd, op basis van de landelijke theoretische modellen van het RIVM. Op basis van de analyseresultaten concludeert GGD Zeeland, gesteund door het RIVM, dat de opname van PFAS uit de grond door de verschillende moestuingewassen verwaarloosbaar klein is. De gemiddelde opname van PFAS door de gewassen uit moestuinen van Reimerswaal wijkt niet af van gewassen die in de winkel kunnen worden gekocht. Hierbij moet bedacht worden dat groenten slechts een gedeelte van het gehele voedselpakket vormen.

Advies eten uit moestuinen

Uit de moestuinen in Reimerswaal kan worden gegeten zoals men gewend was. Het eerdere advies van GGD Zeeland om niet dagelijks uit de moestuin te eten is ingetrokken. Dit geldt niet voor het moestuinencomplex in Kruiningen.

Uitzondering moestuinencomplex Kruiningen

In het moestuinencomplex in Kruiningen (Achterwegje) is een andere bron van verontreiniging van PFAS aanwezig met hoge PFAS concentraties. Hiervoor is een aparte aanpak nodig en is onderzoek uitgevoerd om de aanpak te bepalen. Binnenkort deelt de gemeente hiervan de resultaten en vervolgstappen.  Het advies om helemaal niet uit deze moestuinen te eten blijft ongewijzigd tot afronding van de aanpak van de verontreiniging.  De moestuinhouders zijn van het advies van GGD Zeeland op de hoogte.

Wethouder Nico van der Hoest reageert: “Ik ben heel blij met het resultaat van dit onderzoek. Uiteraard vooral voor onze moestuinhouders voor wie dit goed nieuws is. Zij hadden lang onduidelijkheid over eventuele schadelijke PFAS in hun zelf gekweekte groente en fruit. Ik gun het hen van harte dat ze weer onbekommerd kunnen oogsten en eten. Uiteraard ben ik hen ook dankbaar voor de medewerking aan het onderzoek. Ik realiseer me ook dat we nog heel veel niet weten over PFAS. Dit onderzoek is een belangrijke stap, maar er is meer onderzoek nodig. Het blijkt gelukkig geen 10 over 12, maar 10 vóór 12. Op dit moment blijkt de opname door gewassen minimaal. Maar het is belangrijk om te weten waar de vervuiling vandaan komt zodat de vervuiling niet toeneemt. Alle Nederlandse overheden dienen zich hiervoor in te spannen om verdere vervuiling te voorkomen”.