Hoe word je blootgesteld aan PFAS?
Je kunt PFAS binnenkrijgen via voeding, drinkwater en het gebruik van producten die PFAS bevatten, zoals impregneermiddel voor textiel en smeermiddelen. Ook kunnen PFAS vrijkomen wanneer deze producten bij het afval terechtkomen, omdat PFAS de afvalverbranding overleven en moeilijk uit het afvalwater kunnen worden verwijderd tijdens de rioolwaterzuivering. Andere manieren om PFAS binnen te krijgen, zijn via lokaal geteelde gewassen op PFAS-houdende grond of via lokaal gevangen vis uit PFAS-houdend oppervlaktewater, zoals de Westerschelde.
Hoe komt PFAS in het lichaam?
De meeste PFAS krijg je binnen via je eten en drinkwater. PFAS komt voor in veel verschillende voedingsmiddelen. Vooral in vis, schaal- en schelpdieren, maar ook in (zee)groenten, fruit, aardappelen en eieren. Ook door het drinken van kraanwater krijg je PFAS binnen. Daarnaast kun je kleine hoeveelheden PFAS binnenkrijgen, bijvoorbeeld als je met PFAS vervuilde grond of zwemwater in contact komt.
Aan de inname via eten en drinken kun je zelf weinig doen, behalve variëren in voedsel om een eenzijdige blootstelling aan voedingsmiddelen die PFAS bevatten te voorkomen. We adviseren om groente en fruit altijd af te spoelen met water, je handen te wassen als je in de (moes)tuin hebt gewerkt en te voorkomen dat je zwemwater met PFAS inslikt.
Andere manieren om PFAS binnen te krijgen zijn via de lucht (inademen) of via de huid. Als je producten met PFAS gebruikt, zoals smeermiddelen of impregneermiddelen, kunnen stofdeeltjes vrijkomen in de lucht die je inademt. In beperkte mate kan PFAS in waterafstotende kleding of cosmetica via de huid in je lichaam terechtkomen. In zeer beperkte mate wordt PFAS ook door de huid opgenomen tijdens het zwemmen, maar dit is veel minder dan de opname door het inslikken van zwemwater met PFAS.