Zitten er PFAS in voedsel en drinkwater?

In de meest recente publicatie van het RIVM staat dat we in Nederland te veel PFAS binnenkrijgen via voedsel en drinkwater. Hoewel de hoeveelheid PFAS lager is dan eerder berekend, kunnen er nog steeds nadelige effecten op de gezondheid ontstaan. Het RIVM adviseert de overheid daarom om het gebruik van deze stoffen te verminderen en ervoor te zorgen dat mensen minder in contact komen met PFAS. Voor meer informatie, zie het onderzoek van het RIVM: Nieuw onderzoek bevestigt: mensen in Nederland krijgen te veel PFAS binnen.

Kan ik drinkwater uit de kraan blijven drinken?

Ja, je kunt gewoon kraanwater blijven drinken. De hoeveelheid PFAS die je met kraanwater binnenkrijgt, is klein. Voldoende water drinken is belangrijk om gezond te blijven.

Kan ik zelf gevangen vis, garnalen en/of zelf gestoken zeegroenten uit de Westerschelde eten?

Er is onderzoek gedaan naar het PFAS-gehalte in de Westerschelde. Hieruit blijkt dat volwassenen slechts heel beperkt vis, schaal- en schelpdieren uit de Westerschelde kunnen eten. Bij de berekeningen is aangenomen dat mensen de verschillende producten niet tegelijk consumeren. Vis en garnalen uit de Westerschelde bevatten zoveel PFAS dat het beter is ze niet op te eten als je ze zelf vangt. Zelf geraapte schelpdieren uit de Westerschelde kunnen in beperkte mate geconsumeerd worden. Lees meer: Resultaten PFAS voedselveiligheidsonderzoek Westerschelde bekend | Provincie Zeeland

Zit in vis, garnalen, schaaldieren en zeegroenten uit de winkel PFAS?

Ja, dit blijkt uit het onderzoek van het RIVM. Het advies is daarom om gevarieerd te eten. Het Voedingscentrum adviseert om één keer per week vis te eten, aangezien vis een onderdeel is van een gezonde voeding. Het eten van zelf gevangen vis of garnalen uit de Westerschelde wordt echter afgeraden. Het Voedingscentrum raadt ook af om regelmatig zelf gevangen zoetwatervis te eten, omdat hierin soms te veel PFAS kan zitten en er ook andere ongezonde stoffen aanwezig kunnen zijn. Lees meer: Resultaten PFAS voedselveiligheidsonderzoek Westerschelde bekend | Provincie Zeeland

Is de vis die gevangen wordt door de beroepsvisserij veilig om te eten?

Ja, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is verantwoordelijk voor de veiligheid van voedsel en voert controles uit op de beroepsvisserij in de Nederlandse binnenwateren.

Wat is het advies voor gebruikers van moestuinen in Reimerswaal?

De gemeente Reimerswaal heeft in hun bodemonderzoeken ontdekt dat de concentratie van PFAS in de bodem varieert en dat op sommige plaatsen de gehanteerde bodemgrenswaarde voor moestuinen wordt overschreden. Het is nog onbekend hoeveel PFAS vanuit de grond door groenten wordt opgenomen, maar dit wordt onderzocht. De resultaten worden halverwege 2024 verwacht. Tot de uitkomst van dit onderzoek bekend is, is het advies aan moestuinhouders in Reimerswaal om afwisselend te eten uit de moestuin en uit de winkel. Spoel groenten en fruit altijd goed af met water voordat je het eet en was regelmatig je handen. Uitzondering Kruiningen Voor tuiniers van het volkstuincomplex in Kruiningen geldt het advies om helemaal niet uit de moestuin te eten, zolang het onderzoek loopt.

Kan ik de eieren van hobbykippen nog eten?

In het hele land kunnen veel PFAS zitten in eieren van hobbykippen. Als er veel PFAS in een ei zit, kan je door het eten hiervan veel PFAS binnenkrijgen. Aan de buitenkant kan je niet zien hoeveel PFAS er in een ei zitten. Daarom is het advies om in heel Nederland geen eieren van hobbykippen te eten. Het is het meest veilig om eieren uit de supermarkt, van speciaalzaken of van de markt te eten. Dat geldt voor kinderen nog meer dan voor volwassen. De hoeveelheid PFAS die je binnen ‘mag krijgen’ (de gezondheidskundige grenswaarde) hangt af van je lichaamsgewicht. Kinderen hebben een lager lichaamsgewicht, waardoor ze sneller teveel PFAS binnenkrijgen. Heb je ook vragen over het voorkomen van PFAS in kippeneieren, het testen van de eieren op PFAS of het op een juiste manier weggooien van de eieren? Ga dan naar de website van GGD Leefomgeving: Veelgestelde vragen over PFAS in eieren.

Zijn eieren uit winkels en supermarkten veilig om te eten?

Ja, eieren uit de supermarkt bevatten aanzienlijk lagere gehalten aan PFAS en blijven binnen de veilige Europese normwaarde. Deze worden regelmatig getest door Wageningen Food Safety Research (WFSR) in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).