Ventileren
Ventilatie is het proces waarbij ‘verse’ lucht van buiten naar binnen wordt toegevoerd en ‘gebruikte’ lucht van binnen naar buiten wordt afgevoerd. Voldoende ventilatie voorkomt dat stoffen zich ophopen in het binnenmilieu van schoolgebouwen. Veel scholen hebben een mechanisch afzuigsysteem of balansventilatie. Deze ventilatiesystemen voeren de ‘vieze’ lucht vanuit de school mechanisch af. Daarnaast kun je zelf ook een aantal stappen ondernemen om te zorgen voor een betere ventilatie.
Ventilatietips
- Laat het ventilatiesysteem jaarlijks controleren en schoonmaken.
- Ventilatieventielen en gevelroosters moeten scholen meestal zelf schoonmaken. Let erop dat bij het schoonmaken de ventielen in dezelfde stand worden teruggezet.
- Neem bij klachten, over bedompte lucht, schimmelvorming of geluidsoverlast door het ventilatiesysteem, contact op met de installateur van het systeem of de verhuurder van jouw schoolpand.
- Bij balansventilatie: controleer elke maand de filters en maak deze schoon. Vervang ze minimaal 1x per jaar (de eerste jaren van nieuwbouw vaker).
- Mechanische afzuiging zorgt alleen voor voldoende verse lucht als er roosters of (klep)ramen open staan.
- Bij balansventilatie kun je ramen openzetten, maar dit hoeft niet. Als het systeem goed werkt, zorgt het systeem voor voldoende verse lucht.
Voor een juiste afhandeling van je vraag of klacht aan de afdeling medische milieukunde vragen wij je om onderstaand formulier in te vullen. Wij streven er naar om binnen drie dagen te reageren.