Moeite met rondkomen
Jongvolwassenen staan voor grote financiële uitdagingen in een cruciale levensfase waarin ze zelfstandigheid opbouwen. Financiële druk kan leiden tot stress en onzekerheid, en kan het welzijn van jongvolwassenen verminderen.
Ruim een kwart (26%) heeft moeite om alles te kunnen betalen wat moet. De schulden die jongvolwassenen hebben, kunnen ermee samenhangen. Maar het is niet zo dat jongvolwassen zonder schulden geen moeite kunnen hebben met rondkomen. Jongvolwassenen met schulden ervaren wel vaker moeite net rondkomen. We zien dat 29% schulden heeft (anders dan een hypotheek). De meeste van hen hebben enkel een studieschuld (18%). Anderen hebben ook nog schulden zoals een achterstand in betaling voor huur, online aankopen of een telefoonrekening (11%).
Een grote groep jongvolwassenen, namelijk 63%, maakt zich zorgen over stijgende prijzen. In een tijd waarin er sprake is van een woningcrisis en een onzekere financiële situatie is het extra van belang om deze aspecten goed te monitoren.
28. Moeite met rondkomen en schulden
Gokken en beleggen
In Zeeland heeft 18% van de jongvolwassenen de afgelopen 12 maanden online gegokt voor geld (bijvoorbeeld met fruitautomaat/slots, sportweddenschappen zoals Toto of casinogames zoals roulette, kaartspellen of Rad van Fortuin). Van alle jongvolwassenen heeft 3% geldproblemen door gokken.
Ook geeft 18% aan dat ze doen aan beleggen (onder andere in aandelen of cryptomunten). Beleggen kan risico’s met zich meebrengen, met name in cryptomunten. De kans op het verliezen van je geld is relatief groot. Het is belangrijk voor jongvolwassenen om hier bewuste keuzes in te maken en zich niet zomaar te laten verleiden door influencers met de belofte om snel rijk te worden [20].