Mentale gezondheid
Bijna de helft van de jongvolwassenen ervaart de mentale gezondheid als matig tot (zeer) slecht (48%). Ongeveer één op de zes (17%) voelt zich zelfs vaak tot voortdurend beperkt in het dagelijks leven door mentale klachten.
7. Mentale gezondheid
Een van de factoren die een negatieve invloed heeft op de mentale gezondheid is het ervaren van een langdurige en hoge mate van stress. Vier op de tien (40%) jongvolwassenen geeft aan zich heel vaak of vaak gestrest te voelen. Deze stress wordt vooral ervaren door de studie of het werk, maar ook de sociale omgeving en de eisen die jongvolwassenen zichzelf opleggen, spelen hierin een rol.
8. Stress en stressbronnen
Drie op de tien van de jongvolwassenen geeft aan een enkele keer tot heel vaak suïcidegedachten te hebben gehad in het afgelopen jaar. Van die 30% heeft de helft met iemand gepraat over deze gedachten. We weten dat praten helpt, vooral met volwassenen of een professional.
Denk jij aan zelfdoding of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfdoding helpt en kan anoniem via de chat op de site 113 of telefonisch via 113 of 0800 – 0113.
9. Suïcidegedachten
Fysieke gezondheid
Hoewel slechts de helft van de jongvolwassenen de mentale gezondheid als (zeer) goed ervaart, zien we dat de algemene gezondheid wat beter wordt ervaren (62% goed tot zeer goed).
10. Ervaren gezondheid
Over het algemeen zien we dat het ervaren van een goede gezondheid samenhangt met het hebben van een gezond gewicht. Twee op de drie jongvolwassenen heeft een gezond gewicht (67%), dat wil zeggen een Body Mass Index (BMI) tussen de 18,5 en 25.