Fysieke/mentale gezondheid
Lichamelijke gezondheid wordt onder andere bepaald door aan- of afwezigheid van ziekten en hoe fit iemand is. Ook wordt de lichamelijk gezondheid beïnvloed door genetische en fysiologische factoren zoals bijvoorbeeld een borstkankergen of veranderingen in stofwisseling. Leefstijl en omgeving zijn eveneens van invloed, zoals bewegen en invloed van zonlicht.
Mentale gezondheid is een vorm van geestelijk welzijn en wordt bepaald door onder andere zelfvertrouwen, vitaliteit, gevoel van betekenis hebben, eigenwaarde, het goed weten om te gaan met de eigen emoties en de normale spanningen van het leven. Een sterkere mentale gezondheid vergroot het gevoel van welbevinden en draagt daarmee bij aan een betere participatie van mensen.
Kwetsbaarheid
Kwetsbaarheid kan zich op allerlei manieren uiten. Daarnaast zijn de domeinen van kwetsbaarheid voor volwassenen en ouderen vaak anders. We onderscheiden vier domeinen waarop ouderen kwetsbaar kunnen zijn: fysieke (belemmeringen door verlies in fysiek functioneren door bijvoorbeeld gewichtsverlies, evenwicht, vermoeidheid), cognitieve (belemmeringen in cognitie zoals geheugen en flexibiliteit), sociale (belemmeringen door eenzaamheid of verlies van sociale steun) en psychische kwetsbaarheid (belemmeringen door psychische aandoeningen zoals een depressie). Deze domeinen van kwetsbaarheid nemen toe naarmate de leeftijd stijgt.
Onder volwassenen gaat het domein van kwetsbaarheid vooral om psychische kwetsbaarheid. Naarmate men ouder wordt verschuift het domein via fysieke en sociale kwetsbaarheid naar vooral cognitieve kwetsbaarheid.
Daarnaast komt kwetsbaarheid vaker voor in specifieke groepen, zoals bijvoorbeeld lager opgeleiden, migranten, mantelzorgers, mensen die moeite hebben om hun wensen en behoeften onder woorden te brengen, mensen met psychische of cognitieve problemen, mensen met slechte taalvaardigheden of mensen met een migratieachtergrond.