Slaap

Zeeuwse meisjes slapen minder goed dan jongens en zijn vaker slaperig of moe overdag

Jongeren zijn gevoelig voor het ontwikkelen van een slaapprobleem. Hormonale veranderingen in de puberteit zorgen voor een verschuiving van de slaapfase naar een later tijdstip. Dat betekent dat jongeren vaak pas laat in slaap vallen en in de vroege ochtend nog niet voldoende zijn uitgerust. Naast de hormonale veranderingen spelen ook het gedrag en de sociale omstandigheden een belangrijke rol in het ontstaan van slaapproblemen. Er wordt meer tijd besteed aan sociale activiteiten, huiswerk en buitenschoolse activiteiten zoals sport en bijbaantjes. Ook besteden jongeren veel tijd aan sociale media en gamen. De druk en stress die kan ontstaan door de toegenomen en veranderde verwachtingen kunnen inslapen belemmeren.

De resultaten samengevat

  • 20 %

    slaapt niet zo goed of helemaal niet goed

  • 78 %

    voelt zich een paar keer per maand tot (bijna) dagelijks slaperig of moe overdag

Twee op de tien Zeeuwse jongeren slaapt niet zo of helemaal niet goed. Ruim driekwart (78%) voelt zich een paar keer per dag tot (bijna) dagelijks slaperig of moe overdag. De meest genoemde redenen voor deze vermoeidheid die jongeren aangeven zijn te laat naar bed gaan of te vroeg moeten opstaan (64%), gevolgd door moeilijk in slaap komen (34%) en ’s avonds of ’s nachts nog televisie kijken, gamen of op de telefoon kijken (24%) (zie figuur 1).

Meisjes slapen minder goed dan jongens en zijn vaker slaperig of moe overdag (zie figuur 2). Als reden voor de vermoeidheid geven meisjes vaker aan moeilijk in slaap te komen (38% versus 28% jongens), ’s avonds/’s nachts te liggen piekeren of zorgen maken over dingen (27% versus 11% jongens) en worden zij vaker wakker tijdens de slaap of liggen ’s nachts vaak wakker (22% versus 11% jongens).

We zien geen grote verschillen in het niet goed slapen van leerlingen van verschillende onderwijsniveaus (zie figuur 3), maar wel in het overdag slaperig of moe zijn. Zo voelt 83% van de VWO leerlingen zich een paar keer per dag tot (bijna) dagelijks slaperig of moe in vergelijking met 70% van de VMBO-bk leerlingen.

Interessante websites