Keuzes maken

Als je ongepland/onbedoeld zwanger bent, heb je een paar keuzes:

  • Je kunt de zwangerschap doorzetten en zelf voor je kind zorgen.
  • Je kunt de zwangerschap doorzetten en anderen vragen je kind op te voeden. Dit kan door familie, pleegouders of adoptieouders.
  • Je kunt ervoor kiezen om de zwangerschap af te breken.

Hulp bij het kiezen

Misschien ben je nog jong, heb je geen vaste partner, of twijfel je of je op dit moment wel een kind kunt opvoeden. Het kan moeilijk zijn om een keuze te maken. Mensen om je heen, zoals je partner of ouders, kunnen je steunen. Maar soms is dat niet genoeg, of maakt het je juist nog onzekerder. Dan kun je een gesprek hebben met een hulpverlener. De hulpverlener helpt je om je opties helder te krijgen. GGD-medewerkers van de afdeling Seksuele Gezondheid voeren deze gesprekken.

Wil je praten met een verpleegkundige? Maak dan een afspraak via 0113-249 400. Ook je verloskundige, huisarts of FIOM kan je doorsturen voor een gesprek.

Digitale hulp via FIOM

FIOM heeft een online module die meisjes en vrouwen helpt bij hun keuze. Je vindt meer over deze online hulp op de website van FIOM.

Samenwerking met het Landelijk Informatiepunt Onbedoelde Zwangerschappen

GGD Zeeland werkt samen met het Landelijk Informatiepunt Onbedoelde Zwangerschappen. Op de website van het Informatiepunt staat veel actuele informatie over onbedoelde zwangerschap, je keuzes en waar je hulp kunt krijgen. Je kunt ook bellen of chatten met het Informatiepunt.

GGD Zeeland is aangesloten bij het landelijke netwerk voor keuzehulp bij onbedoelde zwangerschap. Dit netwerk zorgt dat keuzehulp en steun na abortus overal in Nederland snel en gratis beschikbaar zijn. Onze medewerkers zijn speciaal opgeleid als keuzehulpverleners en staan geregistreerd bij FIOM.