Mpox is een virusinfectie. Meestal word je niet heel ziek, maar je kunt wel klachten krijgen. Het virus is besmettelijk en verspreidt zich door intiem contact, zoals zoenen, vrijen of seks, met iemand die besmet is. Het virus kan het lichaam binnendringen via slijmvliezen of kleine wondjes in de huid. Soms verspreidt het zich via vocht uit blaasjes of druppels uit de mond, maar die kans is klein.

De meeste mensen genezen vanzelf binnen een paar weken. Toch kun je in die tijd anderen besmetten. Het is de eerste keer dat mpox in Europa voorkomt, en er is nog niet alles bekend over deze ziekte.

Wat doet de GGD?

Vaccineren: Er is een preventief vaccin beschikbaar wat laagdrempelig wordt aangeboden tijdens het consult op de afdeling seksuele gezondheid. De indicatiestelling voor vaccinatie  vindt plaats tijdens het consult op de afdeling, waarbij de cliënt samen met de zorgvrager het risico op mpox inschat. Er worden geen uitnodigingen verstuurd voor vaccinatie zoals in vorige mpox-vaccinatiecampagnes.

Wanneer je tijdens de vorige vaccinatie ronde bent gevaccineerd, is het niet nodig het vaccin te herhalen. Kijk voor meer informatie op de website van het RIVM.

Vaccins zijn beschikbaar vanaf 1 april 2025.

Een afspraak maken op de afdeling seksuele gezondheid kan telefonisch via 088-368 7600.

Testen en bron- en contactonderzoek: Heb je klachten of ben je in contact geweest met iemand met mpox? Neem dan contact op met je huisarts, maar ga niet zelf langs. Als je een risicocontact bent, neemt de GGD contact met je op en bespreekt of een vaccinatie nodig is.

Klachten bij mpox
Als je mpox hebt, kun je eerst last krijgen van:

  • Koorts
  • Hoofdpijn
  • Spierpijn
  • Opgezwollen lymfeklieren
  • Rillingen of vermoeidheid

Na 1 tot 3 dagen krijg je vaak uitslag. Dit begint met vlekjes en verandert in blaasjes die indrogen. Uiteindelijk ontstaan korstjes die na 2 tot 3 weken van de huid vallen. Soms krijg je eerst uitslag en daarna andere klachten zoals koorts en gezwollen lymfeklieren.

Wat kun je zelf doen?

  • Let op klachten bij jezelf en anderen.
  • Ben je in contact geweest met iemand met mpox? Let dan goed op of je klachten krijgt en neem contact op met je huisarts of de GGD als dat zo is.
  • Bel je huisarts of soa-poli als je blaasjes hebt, vooral als deze bij je anus, geslachtsdeel of in je gezicht zitten.
  • Had je in de afgelopen 3 weken (seksueel) contact met iemand met mpox? Bel dan ook je huisarts of soa-poli.
  • Voor kleine kinderen hoef je meestal geen contact op te nemen met de huisarts. Doe dit alleen als het kind in de afgelopen 3 weken in Centraal of West-Afrika is geweest of contact had met iemand met mpox.
  • Als je mpox hebt, blijf dan thuis in isolatie totdat je helemaal beter bent. Dit voorkomt dat je anderen besmet.
Het monkeypoxvirus deeltje gezien van onder een microscoop
Het monkeypoxvirus