Veelgestelde vragen

Hoe kan ik blootstelling aan PFAS verminderen via eten of drinken?

Je kunt zelf niet zoveel doen om te voorkomen dat je PFAS binnenkrijgt. PFAS zitten bijna overal in onze omgeving en dus ook in voedingsmiddelen en in het drinkwater. Voldoende water drinken en gevarieerd eten is belangrijk om gezond te blijven, ook al krijg je er een beetje PFAS mee binnen. Het is belangrijk om gevarieerd te eten om een eenzijdige blootstelling aan voedingsmiddelen die PFAS bevatten te voorkomen.

Andere tips om minder PFAS in het lichaam te krijgen zijn:

  • Spoel groenten en fruit af met water;
  • Varieer voldoende in voeding;
  • Was regelmatig en goed je handen, zeker voor het eten of na werken in de tuin.

Is er een medische behandeling om PFAS in het lichaam af te breken of sneller uit te scheiden?

Er zijn geen medicijnen of een behandeling om PFAS af te breken in het lichaam of sneller uit te scheiden.

Hoe kan ik blootstelling aan PFAS verminderen via producten?

Koop geen producten waar PFAS in is gebruikt. Zo verminder je de directe blootstelling aan deze stoffen. Daarnaast draag je zo ook bij aan de vermindering van de uitstoot van deze stoffen door fabrieken tijdens het productieproces en aan (milieu)vervuiling door afval waar PFAS in zitten. Dit zorgt uiteindelijk voor minder PFAS in het milieu en daardoor voor minder blootstelling van consumenten aan PFAS via drinkwater en voedsel. Producten die vaak PFAS bevatten zijn: pannen met een antiaanbaklaag, bakpapier, buitensport- en regenkleding, cosmetica, impregneermiddel (bijvoorbeeld voor kleding), ski-wax, smeermiddel (bijvoorbeeld voor je fietsketting), tapijt, tapijtreiniger en pizzadozen.

Nog een aantal tips:

  • Gebruik bij voorkeur keramische pannen en keukengerei van roestvrij staal of gietijzer;
  • Gebruik geen pannen met een beschadigde of bekraste antiaanbaklaag, breng deze naar de milieustraat;
  • Gebruik PFAS-houdende producten alleen waarvoor ze bedoeld zijn. Kijk op de gebruiksaanwijzing;
  • Gebruik waterafstotende producten, zoals schoenenspray, zonder PFAS;
  • Gebruik cosmeticaproducten zonder PFAS;
  • Ventileer je huis goed en maak regelmatig schoon met nat om vervuilde stofdeeltjes te verwijderen.

Op de website waarzitwatin.nl vind je veel informatie over PFAS in producten, bijvoorbeeld over pannen, tapijt en regenkleding.

Hoe weet ik waar PFAS in zit?

Als je wilt weten of er PFAS voorkomen in een specifiek product, dan kun je kijken op de website waarzitwatin van de Rijksoverheid of dit aan de leverancier van het product vragen. Een leverancier moet jou die informatie binnen 45 dagen gratis geven. Dit geldt niet voor persoonlijke verzorgingsproducten (cosmetica). Bij persoonlijke verzorgingsproducten zie je altijd alle ingrediënten die in het product zitten op het etiket staan. Probeer producten met pfc, pfte, fluor en perfluor(o) te vermijden.