PFAS-verontreiniging in zwemwater
PFAS komen overal in onze leefomgeving voor. In ons voedsel, ons drinkwater, de lucht en ook in het water waarin wij zwemmen. Volgens het RIVM krijgen Nederlanders te veel PFAS binnen, dus elk beetje extra is ongewenst. Dat betekent niet dat zwemmen gevaarlijk is. PFAS komen in het menselijk lichaam door het in te slikken, in te ademen of via opname door de huid. Het grootste gedeelte krijgen we binnen via ons eten en drinken. Bij het zwemmen krijg je PFAS voornamelijk binnen door het water dat je inslikt. De PFAS, maar ook andere chemische stoffen, bacteriën en virussen, in het water zitten na het zwemmen ook in kleine hoeveelheden op je huid. Douchen na zwemmen in open water is altijd een goed idee of was in ieder geval de handen voordat je iets eet.
Gezondheidsrisico’s beperken
PFAS vormt meestal geen gezondheidsrisico voor zwemmers als rekening wordt gehouden met een paar dingen.
- Slik zo min mogelijk zwemwater en (zee)schuim in.
- Na zwemmen in open water is even douchen altijd een goed idee en als dat niet kan, was in ieder geval je handen voordat je iets eet.
- Volg de adviezen van de provincie over zwemlocaties op en zwem dus niet op plekken met een negatief zwemadvies of zwemverbod.
Kijk voor alle informatie rondom PFAS-verontreiniging in zwemwater op de website van zwemwater.nl. Ook is er veel informatie te vinden op de site van Provincie Zeeland.
Zij hebben onderstaande praatplaten ontwikkeld in Nederlands, Engels en Duits.