Jongvolwassenen die geboren zijn tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003, kunnen ook een HPV-vaccinatie krijgen.
Meer informatie: HPV-vaccinatie 19 t/m 26 jaar – GGD Zeeland
Jongvolwassenen die geboren zijn tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003, kunnen ook een HPV-vaccinatie krijgen.
Meer informatie: HPV-vaccinatie 19 t/m 26 jaar – GGD Zeeland
Jongeren t/m 18 jaar die de vaccinatie nog niet hebben gehad, kunnen ook een HPV-vaccinatie krijgen. Zij krijgen daar automatisch een uitnodiging per brief voor.
Meer informatie: HPV-vaccinatie t/m 18 jaar.
In totaal duurt een prikafspraak ongeveer 15 minuten.
HPV is heel besmettelijk, voorkomen is dus moeilijk. Bijna iedereen krijgt ooit in zijn leven een HPV-infectie. Je kunt het ook meerdere keren krijgen. Condooms helpen niet genoeg om te zorgen dat je geen HPV krijgt.
Meer informatie over HPV vind je op de website van het RIVM.
HPV krijg je door seks met iemand die besmet is. Veilig of onveilig. Niet alleen door geslachtsgemeenschap. Je kan het virus ook krijgen door het aanraken van een penis of vagina en door orale seks. HPV wordt dan overgedragen via de handen, vingers, huid en mond.
HPV komt veel voor. De persoon met wie je seks hebt kan het virus dus bij zich dragen zonder dit zelf te weten. En dan kan jij het ook krijgen. Ook als je je hele leven met 1 persoon seks hebt, kan je het van die partner krijgen.
HPV is de afkorting van humaan papillomavirus. Bijna iedereen krijgt in zijn leven HPV. Er zijn verschillende soorten HPV. Van een aantal soorten kan je jaren na besmetting kanker krijgen. De 2 gevaarlijkste zijn typen 16 en 18, want die leiden het vaakst tot kanker. Baarmoederhalskanker is de bekendste. Maar van HPV kan je ook op andere plekken in je lichaam kanker krijgen: de mond- en keelholte, schaamlippen, anus, penis en vagina.